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Standard Interpretations / Compliance with 1926.1101 when drilling through asbestos-containing floor tile/mastic.

= Standard Number: 1926.1101 ; 1926.1101(g) ; 1926.1101(g)(5) ; 1926.1101(g)(9)

OSHA requirements are set by statute, standards and regulations. Our interpretation letters explain these
requirements and how they apply to particular circumstances, but they cannot create additional employer
obligations. This letter constitutes OSHA's interpretation of the requirements discussed. Note that our
enforcement guidance may be affected by changes to OSHA rules. Also, from time to time we update our
guidance in response to new information. To keep apprised of such developments, you can consult OSHA's
website at http://www.osha.gov.

December 1, 2009

Mr. Dean Jordan

Bearsch Compeau Knudson, Architects & Engineers, PC
41 Chenango St.

Binghamton, NY 13901

Dear Mr. Jordan:

Thank you for your August 6, 2009, letter to the Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Your letter
has been referred to our Directorate of Enforcement Programs for your specific questions regarding disturbance of
small amounts of asbestos-containing floor tile and mastic and the requirements of the OSHA asbestos standard,
29 CFR 1926.1101. This reply letter constitutes OSHA's interpretation only of the requirements discussed and may
not be applicable to any question not detailed in your original correspondence. Your paraphrased question and our
reply are below.

Question: You have asked if either OSHA or the U.S. Environmental Protection Agency (EPA) prohibit drilling
through asbestos-containing floor tile and mastic to accommodate building mechanical, electrical, and plumbing
penetrations.

Reply: Removal of or drilling through asbestos-containing floor tile and/or mastic is a Class Il operation under the
OSHA asbestos standard for construction, 29 CFR 1926.1101, as long as the amount of asbestos-containing
debris from the work can be contained in one standard-sized waste bag not exceeding 60 inches in length and
width; otherwise, this work would be a Class Il asbestos operation. See §1926.1101(b) for the standard's
definitions of the terms, Asbestos-Containing Material, Class Il and Class Il Asbestos Work, and Disturbance. For
your scenario of core-drilling through asbestos-containing floor tile and/or mastic, the OSHA standard's required
work practices and engineering controls for this Class Il operation are listed in §1926.1101(g). In your specific
scenario, the minimum controls include the following, and we have added commonly-used industry practices in
brackets: -

» Wet methods [e.g., amended water, shaving cream, or wallpaper paste], per §1926.1101(g)(1)(ii) and
§1926.1101(g)(9)(i);
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» Local exhaust ventilation to the extent feasible [e.g., a drill fitted with a HEPA-vacuum attachment], per
§1926.1101(g){(9)(ii);

= Vacuum cleaners equipped with HEPA filters to collect all ACM debris [e.g., a HEPA-filtered shop vacuum], per
§1926.1101(g)(1)(i); and,

= Prompt clean-up and disposal of wastes and debris contaminated with asbestos in leak-tight containers [e.g., a
six (6) mil, labeled, waste bag], per §1926.1101(g)(1 )(iii).

Note, the OSHA asbestos standard has additional requirements applicable to this specific Class 11l asbestos
operation, but since you have not inquired about required training, establishing a regulated area, exposure
monitoring, supervision by a competent person, etc., we have only listed the methods of controls required by
§1926.1101(g). Now, besides the above minimum engineering and work practice controls, the further engineering
control of isolating the work area may be needed, depending on the specific scenario, to minimize bystander
asbestos exposures as follows:

« If the employer doesn't have a negative exposure assessment for the job, or where monitoring results show the
permissible exposure limit (PEL) has been exceeded, the work area shall be contained using impermeable
drop cloths and plastic barriers or their equivalent, or shall be isolated using the more protective control
methods required by the standard for Class | asbestos work as listed in §1926.1101(g)(5) [e.g., @ mini-
enclosure], per §1926.1101(g)(9)(iv).

Industry experience with these types of drilling operations has shown that, when the minimum controls listed
above are implemented, typically, the PEL is not exceeded and the employer may obtain a negative exposure
assessment. Thus, in most cases, the additional engineering control of isolating this type of Class Il work area
within a mini-enclosure is not required by the OSHA asbestos standard. Note, however, that if either thermal
system insulation (TSI) or asbestos-containing surfacing materials are subject to disturbance by any drilling,
cutting, abrading, sanding, chipping, breaking, or sawing, then the additional engineering control of isolating the
Class Il work area is always required, per §1926.1101(g)(9)(iii).

Finally, you are correct that States that want to develop and operate their own occupational safety and health
programs must set and enforce standards that are at least as effective as Federal OSHA standards. At minimum,
State standards must be equivalent or as protective as the Federal standards. States with plans can promulgate
standards covering hazards not addressed by Federal standards. The New York State Plan for Public Employees
Safety and Health (PESH) covers State and local government employees in New York. The U.S. EPA has
additional standards and requirements for asbestos work.

Thank you for your interest in occupational safety and health. We hope you find this information helpful. OSHA
requirements are set by statute, standards, and regulations. Our interpretation letters explain these requirements
and how they apply to particular circumstances, but they cannot create additional employer obligations. This letter
constitutes OSHA's interpretation of the requirements discussed. Note that our enforcement guidance may be
affected by changes to OSHA rules. Also, from time to time we update our guidance in response to new
information. To keep apprised of such developments, you can consult OSHA's website at http://www.osha.gov. If
you have any further questions, please feel free to contact the Office of Health Enforcement at (202) 693-2190.

Sincerely,
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